• "Bu Çocuk Neyi Nasıl Görüyor"

    Klinik göz muayenesi bunu belirlemez. Yapılması gereken işlevsel görme muayenesidir.

  • Görme re/-habilitasyonu olmadan yapılan erken müdahale çalışmaları, delikli kepçe ile çorba koymaya benzer.

  • Kullan veya kaybet (use it or loose it) 0-2 yaş beyin plastisitesinin en yoğun olduğu dönemdir. Bu dönemde beyin patolojileri olan bebeklerde görmenin re/-habilitasyonu gelişim açısından acil önem taşır.

  • 20/20 görme ve görme alanı, görmenin tek işlevi değildir. Görme öğrenilen bir süreç olup 22 ayrı işlevi vardır.

  • Otizm tanısı almış çocuklarda, çocuk nöroloğu ve konuda uzmanlaşmış göz hekiminin birlikte yapacağı değerlendirme gelişim her basamağını olumlu etkiler.

Doç. Dr. Z. Nazan Baykan

Hollanda da görme engelli çocuklarda yapılan bir araştırmada, son 20 senede az görme etmenleri arasında katarakt ve ROP gibi tedavi edilebilir etkenlerin azaldığını, genetik (albinism, RP, kon-rod distrofisi gibi) ve tedavi edilemeyen etkenlerin (S/KGB) belirgin şekilde arttığını göstermiştir. Bu çalışmada KGE %27.2 ile en sık rastlanan etmen olmuştur. Nörolojik görme bozukluğunun yaygınlaşması, bu çocuklarla ilgilenen sağlıkcı, eğitimci ve terapistlerin klasik bilgilerini de güncellemeleri gereğini getirmiştir.

Çoğul engelli çocuklarımız görme engeline ilave bilişsel, motor, işitsel ilave engelli çocuklardır. Özel eğitim okullarının giderek azalması, ülkemizde kaynaştırma ve bütünleştirme programlarının uygulanması nedeni ile, günlük yaşama uyum becerilerinin arttırılması, gelişim basamaklarının en üst seviyeye çıkarılması, bu çocuklarımıza yeni doğan döneminden başlayarak uygulayacağımız görmenin re/-habilitasyonu programları ile çok yakından ilişkilidir.

Kliniğimiz özellikle bu çocuklar üzerine yoğunlaşmış olup, tüm uygulamalarında multidisipliner çalışmayı kendine prensip edinmiştir.

Son Eklenen Yazılar & Videolar

Sizden Gelenler

Göz Temasının Önemi
Nazan Hanım, detaylı muayeneniz için teşekkürler, K. İle çalışmalarımız devam ediyor. Yazdıklarınızı yapıyoruz. Verdiğiniz gözlükle artık göz teması kurabiliyorum. Odaklanma da başladı, İnşallah daha iyi olacak. Şimdi uzanma çalışıyoruz. Kolları çok güçsüz ve hypoton., orta hatta el faaliyetlerini yapıyoruz.
Albino Kızımız
Kızım yakın için verdiğiniz sistemle çok daha başarılı. Yıl sonunda monooküler dürbününü kullanarak gittiği İngiltere de hiç zorlanmamış. Bu sene üniversite sınavlarına hazırlanıyor, psikoloji istiyoruz, hayırlısı. Her şey için çok teşekkürler.